Přeskočit na hlavní obsah

PROČ RETUŠUJI FOTOGRAFIE

Inspiroval mne článek amerického fotografa Brora Fredrika, který se věnuje retuši. Jelikož mne článek oslovil a s názory v něm jsem se ztotožnila, rozhodla jsem se přinést vám jeho volně přeloženou, trochu zkrácenou verzi.

Velice často totiž slyším své klienty říkat: "Pak mě ve Photoshopu spravíte, že?" nebo "Potom mě vyretušujete, ne? nebo "Musela jste hodně retušovat, abych takhle vypadala." a pod. Přiznám se, často nevím, co na tyto otázky odpovědět. Nejlepší a pravdivá odpověď zní asi takto: "Jste perfektní právě takoví, jací jste. Ale samozřejmě na fotkách pracuji. Mým cílem je, abyste vypadali, jako že jste se probudili ve svůj nejlepší den v životě, odpočatí a svěží.

Tímto tématem se lze zabývat i trochu více .... proč retušuji na fotkách své zákazníky?


Na začátku musím říci, že dělám vše, co umím a kombinuji roky zkušeností, způsob svícení, získané znalosti, fotografické vybavení a styling, abych ve foťáku zachytila ten nejlepší Váš obraz. A abych zvítězila nad Vaším názorem o Vás samotných, že nejste fotogeničtí. Za celou svoji fotografickou praxi jsem v podstatě nenarazila na člověka, který by si před fotoaparátem stoprocentně věřil. Všichni jsou více či méně nejistí. Proč? Možná proto, že často pozorujeme a analyzujeme svoji tvář v zrcadle. Známe každé znaménko, každý pór, vrásku a téměř každý vlas. Jsme také ti, kteří jsou ke svému vzhledu ti nejvíce kritičtí. A to činíme téměř denně. K tomu nám ještě v poslední době přibyl nový faktor zvyšující naši nejistotu a kritičnost, a to - filtry. Aplikujte filtr na fotografii a rázem všechny věci, které bychom při pohledu do zrcadla chtěli odstranit, zmizí.

Bohužel ale všichni víme, že to nejsme my, ale neexistující avatar, jako který nikdy vypadat nebudeme. Filtry jsou samozřejmě zábavné, mohou opravit například špatné osvětlení, ale také mohou poškodit naše sebevědomí a ještě více posílit naše nejistoty. Výborná fotografie nepotřebuje takovéto vylepšující filtry.

A mám pro vás dobrou zprávu ... všechny ty nedokonalosti, které vidíte v zrcadle ... NIKDO jiný je nevidí!!!

Jakto? Protože když komunikujete s jinou osobou, jste jimi zaujati, posloucháte, vyměňujete si názory. Samozřejmě při tom zaznamenáváme výraz, oční kontakt a celkový vzhled. Avšak neanalyzujeme dotyčného na mikro úrovni, jako analyzujeme sebe při pohledu do zrcadla.

Dále je pak také třeba se na situaci podívat ještě z jiného úhlu, a to na fotografie samotné. Divák se na člověka na fotografii dívá odlišně, než když stojí živý přímo před ním. Tvář i tělo na fotografii jsou pouze dvourozměrné, navíc vzhledem k optickým zákonům může dojít k určitým deformacím nebo změnám poměrů. Věci blíže ke kameře vypadají větší a věci dále od fotoaparátu vypadají menší. To může být využito k naší výhodě při správném pózování a naklonění fotoaparátu, ale někdy je naopak potřeba tyto věci vrátit do normálu, tak jak je vidí lidské oko.

Můj proces retušování spočívá v tom, upravit portrét tak, aby na něm člověk vypadal jako ve skutečnosti - tak, jak ho člověk vnímá, když s ním komunikuje a je s ním v interakci. Nechci vás upravovat, abyste vypadali lépe nebo byli hezčí. Ale chci docílit takového vzhledu, jak vás vnímám naživo, osobně. Zastávám názor, že retuš by neměla být pro diváka znatelná. Retuší strávím hodně času, ale mnohem více času strávím s úpravou a čištěním fotografického pozadí, opravou oblečení, které se namuchlalo, kde nemělo, vlasy, které spadly do obličeje nebo poletují kolem hlavy na všechny strany a podobně.

Pokud je retuš používána zkušeným fotografem a retušérem, je nástrojem pro opravení vizuálních rozdílů mezi obrazem získaným z fotoaparátu a obrazem, který získáváme prostřednictvím našeho zraku a podněty z mozku.

Nyní si znovu, prosím, uvědomte, že nikdo vás nikdy nebude mikroanalyzovat způsobem, kterým to děláte vy :-) A vypadáte asi tak tisíckrát lépe, než se vidíte nakloněni přes umyvadlo těsně k vašemu koupelnovém zrcadlu, navíc často pod špatným osvětlením. Jste v pořádku právě takoví, jací jste!!!



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

PORTRÉTNÍ FOTOGRAFIE - HEREC VIKTOR ANTONIO

Nedávno jsem Vám zde představila fotografie herce Filipa Antonio. A dnes pro změnu přináším fotografie jeho neméně úspěšného mladšího bratra Viktora Antonio. Viktor Antonio jako pětiletý vyhrál konkurz do muzikálu Děti ráje. V současnosti ho můžete vidět například v muzikálech Kocour v botách nebo Čas růží. Z filmů bychom mohli jmenovat Anděl Páně 2, Po strništi bos, Špunti na vodě nebo Pepa. Jsem moc ráda, že jsem Filipa, Viktora i jejich maminku, zpěvačku a herečku Ditu Hořínkovou měla příležitost fotografovat. A nesmím zapomenout samozřejmě ani na jejich pejska Bertíka. Byl to ten fotograficky nejposlušnější pes, kterého jsem kdy fotila. Stačí na něj zavolat jménem a ihned pózuje.

Jak se ženám líbilo fotografování?

A i dnes vám přináším video. Opět v něm tři ženy, Katka, Ilona a Veronika, povídají o svém fotografickém zážitku. Děkuji, že jste se mnou sdílely své pocity o focení, že jste se nebály mluvit před kamerou a díky tomu se i ostatní ženy mohou dozvědět, jaké pro vás focení bylo.

Co mi ženy prozradily o jejich pocitech při fotografování

Linda, Hedvika & Markéta .... tři ženy, které se v roce 2021 zúčastnily projektu 40krát 40plus. A co o něm říkají? To se dozvíte v tomto videu: Pokud o účasti uvažujete a chtěli byste vědět více podrobností, navštivte odkaz níže, kde naleznete všechny důležité informace. V případě zájmu pak vyplňte formulář, který na odkazu naleznete. Děkuji a těším se! 😉 https://www.portretygabriela.cz/40-krat-40-plus